Wat is next-gen voor jou?

Door SacreBleu op vrijdag 11 januari 2013 12:30 - Reacties (3)
Categorie: Games, Views: 2.546

We zijn er uit - gamen op de PC is bij lange na niet dood. Slechte ports en het ontbreken van goede controls is iets waar we mee moeten leren leven. De PC krijgt in 2013 genoeg titels waar je mond van gaat overlopen. Kortom, de PC gaat nog wel lange tijd mee :).

De huidige consoles gaan ook al een lange tijd mee. Volgens vele zijn al een lange tijd aan het einde van hun cycle. En dat beginnen we al aardig te zien aan de games. Het allerlaatste wat aanwezig is in de consoles wordt eruit geperst, er worden veel concessie gemaakt en vaak moet je nog een aantal patches wachten voordat het spel dan ook echt goed speelbaar wordt.
Dat laatste heeft, wellicht, veel te maken met de ontwikkelaar en luiheid, echter moet er steeds meer gekeken worden naar optimalisaties, hoe kun je een nieuw spel maken wat de massa aanspreekt en mooier maken zonder dat je al teveel prestaties verliest?

Lage resoluties, lelijke textures, slimme truukjes en veel gekartelde randjes zijn uiteindelijk het gevolg. Nu rest eigenlijk de vraag, wat vinden we belangrijker? Mooie graphics of leuke, innoverende games? Voor mij is 2012 vooral het jaar geweest van de sequels en prequels - sommige goed andere bagger slecht - maar ook bij indie games en Kickstarter projecten. Hoewel Kickstarter geen garantie is dat een product uiteindelijk ook op de markt komt, zie je wel dat er geld te halen valt bij vernieuwende games - of zelfs bij reincarnaties bij verloren genres.

Zojuist zijn de nieuwe specs bekend van de XBOX - althans dat is het gerucht - een aardig systeem een flinke aantal cores en aardig wat geheugen - hetgeen wat nu de huidige consoles de nek omdraait - de meeste reacties zijn dan ook watertandende gamers die al helemaal voor zich zien hoe mooi de games eruit gaan zien. En daar zit dan ook het probleem. De games worden alleen maar beter op grafisch gebied, er zijn maar een paar spellen die er heel goed uitzien maar ook leuk zijn.

Als persoonlijk voorbeeld neem ik Crysis (een of twee) er worden effecten gebruikt die vooruitstrevend zijn - maar weinig toevoegen - het gevolg is dat het spel bekend staat "Want hij is de mooiste" maar de game zelf is vrij karig - persoonlijke mening hier. Dat gebeurd met veel games. Far Cry 3 is verschrikkelijk mooi om te zien en ook leuk om te spelen - maar in de kern gebeurd er vrij weinig - binnen een goed uur heb je het meeste van het spel al gezien - de open wereld moet veel mogelijkheden bieden en de mogelijkheden zouden eindeloos zijn. Dat valt in de regel echter tegen. Je kunt een basis van vijanden op verschillende manieren aanvallen en je aanpak een beetje aanpassen maar uiteindelijk doe je hetzelfde voor de rest van de 15+ uur.
Het verhaal is weinig soeps en de grote missies zijn nagenoeg hetzelfde - alleen in een ander jasje. Noem me ouderwets maar 'vroeger' waren graphics niet zo belangrijk als nu, het spel moest goed zijn, graphics waren natuurlijk wel een verkooppunt maar niet allesomvattend.

De eerste commentaren die je dan ook ziet wanneer een nieuw spel wordt gepresenteerd "Het ziet er niet uit!" "Dit hadden ze beter in 19xx/2xxx kunnen uitbrengen" . Een spel wordt nu, voornamelijk beoordeeld op zijn graphics. Geen goede graphics? Dat draait je de kop om. En zo lopen veel mensen de pareltjes mis.

En nu ook met de, gespeculeerde, specs van de nieuwe xbox, de Wii U wordt nu al veroordeeld tot oud. Natuurlijk de hardware is niet spectaculair, maar is hardware dan echt het belangrijkste?
De tablet controller is, wellicht, niet alles vernieuwend, maar wordt wel goed benut - in de meeste games - en kan voor veel mogelijkheden zorgen, mits de ontwikkelaars hier tijd voor nemen. Een nieuwe speel ervaring en goede games is voor mij belangrijker dan goede graphics. Tuurlijk het oog wilt ook wat - maar ik hoef niet elke spel te spelen op de nieuwste Cry- of Unreal Engine.

Dus wat betekent next-gen voor jou? Een nieuwe kans voor nieuwe IP's en wat innovatie? Of alleen maar een herhaling van de huidige series met alleen als voornamelijk features mooiere textures, meer polygonen en grotere werelden?

Volgende: Tweedehands kopen is erger dan downloaden. 01-'13 Tweedehands kopen is erger dan downloaden.
Volgende: Het verhaal van mijn MacBook Pro - en waarom koffie niet goed voor hem is. 01-'13 Het verhaal van mijn MacBook Pro - en waarom koffie niet goed voor hem is.

Reacties


Door Tweakers user wouterhehe, vrijdag 11 januari 2013 17:06

Ik ben het volledig met je eens dat de laatste jaren de triple A games het wat laten afweten. Het zijn vooral sequels en prequels.

Echter vind ik de pc hier wel heel erg zijn kracht blijken. En dan niet alleen kwa graphics, die zien er standaard mooier uit op een PC. Maar vooral kracht kwa diversiteit en prijs/kwaliteit. Met services zoals steam/GOG/GMG en de sales kun je extreem makkelijk en georganiseerd (en in het geval van GOG ook DRM free) games op je PC krijgen. Vaak zijn ze dan ook nog vele malen goedkoper, zelfs dicht op een release.

Ook het feit dat het indieplatform zo groot is op de PC vind ik een groot pluspunt. Ik denk dan ook dat de komende jaren de diversiteit niet zozeer van de grote publishers komt maar vooral van de indie developers.

De next gen consoles zullen dan denk ik ook vooral de consoles naar het PC (exclusive) niveau tillen ipv er echt overheen te gaan. Hiermee bedoel ik dat met de next gen consoles daadwerkelijk 1080p content kan worden weergegeven (ipv upscaled) met de extra effectjes/grotere textures net als op de PC.

Indirect helpen nieuwe consoles dus ook het PC platform denk ik.

Door Tweakers user eekhoorn12, vrijdag 11 januari 2013 23:07

Ik denk persoonlijk niet dat de next-gen deze keer de opschaling van de graphics is, maar hoe we die graphics beleven en er naar kijken.

Ik bedoel hier dan mee de 'Oculus Rift', http://www.oculusvr.com/. Dat zie ik meer als de volgende stap in gaming, en dus next-gen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 januari 2013 00:21]


Door Tweakers user Richh, zaterdag 12 januari 2013 22:11

Nieuwe games. Verder interesseert me de console amper. Verder vind ik features naast graphics, zoals motiongaming en wie weet wat de toekomst brengt, echt wel wat toevoegen.

Ik kan prima gamen met de graphics van de Wii, als dat moet. Mooier is altijd beter natuurlijk, maar ik ga geen systeem van 600 piek halen... :P

Reageren is niet meer mogelijk