Microsoft, beter op de Macintosh.

Door SacreBleu op maandag 7 januari 2013 09:42 - Reacties (22)
Categorie: Microsoft, Views: 6.664

Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om mail van het kantoor te ontvangen op mijn thuis computer.
Voorheen was het enkel mogelijk om dat op mijn telefoon te ontvangen mits ik 3G gebruikte.
De Samsung Galaxy mag niet bekend staan omdat hij zo'n uitstekende accuduur heeft, dus mijn telefoon was vaak leeggezogen door het mailverkeer wat ik binnen kreeg. Kortom, deze mogelijkheid ontving ik dan ook met open armen.

Het avontuur begon helemaal onschuldig. Thuis heb ik drie computers tot mijn beschikking:
  • Een desktop - een i7 gaming pc.
  • Een Hewlett-Packard Touchsmart 2 - een convertible tablet-PC.
  • Een MacBook Pro - een Apple computer.
Op zowel de desktop als tablet draait Windows 8. Waarom? Omdat ik altijd up-to-date wil zijn, bovendien was hij gratis en wilde ik Windows 8 graag in mijn handen hebben om te kijken of de gebruikerservaring echt beter is geworden. Nee.
Op de MacBook heb ik Mountain Lion draaien. Geen Bootcamp en geen virtual machine.

Op alle machines staat de nieuwste Office voor dat platform. Te weten 2013 voor Windows en 2011 voor Macintosh. Het avontuur begon op Windows.

Mail van mijn werk wordt geregeld via Exchange - een Microsoft product - de enige reden die ik heb om Outlook te gebruiken is dan ook de functionaliteit om Exchange te kunnen gebruiken - out-of-the-box.
Het was dan ook een no-brainer om Outlook dan maar eens op te starten en te gaan gebruiken voor de zakelijke mail. Ik vulde alle gegevens in. Autodiscover zou de rest voor mij doen.
Niet dus. Ik werd constant geplaagd met de melding dat hij de server niet kon vinden.
Ik heb dit zo'n twee uur weten vol te houden, voordat ik mij dan ook echt gewonnen gaf.

Ik ging weer verder met andere zaken. In eerste instantie dacht ik dat mijn collega van de IT-afdeling mijn IP-adres niet goed had ingevuld. Echter kreeg ik wel mail binnen op mijn telefoon, en die stond op WiFi. Voorheen kreeg hij dan ook geen mail binnen. Na het verwijderen van de SIM kwam ik er ook achter dat ik nog steeds mail kon verzenden - iets wat voorheen niet mogelijk was.

Kortom, het IP-adres was goed genoteerd en mijn collega had zijn taak goed uitgevoerd.
Toen kwam het eurela moment. Ik pakte de MacBook erbij, opende mijn mail applicatie en voerde daar mijn gegevens in. Overigens was een emailadres en wachtwoord afdoende. Op Windows moest ik ook een server opgeven maar dat terzijde.
Wat schetste mijn verbazing? Het werkte meteen. Vluchtig poste ik dit als kleine anecdote op Facebook. Outlook op Macintosh was 'beter'. Na deze post kwam ik tot een komische ontdekking.
Ik had geen Outlook gebruikt, maar Mail - u weet wel dat standaard programma op Mac OS X - kortom Apple had het beter en gemakkelijker geregeld dan Microsoft.

Natuurlijk dacht ik: "Dat gaan we reproduceren in Office 2011". Zo gezegd zo gedaan. Met dezelfde gegevens kon ůůk Office 2011 aan de slag met Exchange.

Nu - twee dagen verder - is het mij alsnog niet gelukt om verbinding te maken met de Exchange server op Windows. Zelfs Thunderbird weet mail via Exchange te ontvangen - wel met een addon - Outlook 2013 en 2010 vooralsnog: niet.